مارچوبه که گياهي گران قيمت است، در رنگ هاي سفيد، سبز و بنفش موجود است و منبع خوبي از ويتامين ها، مواد معدني و پروتئين هاي ضروري است.
مارچوبه گياهي است که بيشتر در مناطق اروپا، آفريقاي شمالي و غرب آسيا رشد مي کند.
اين گياه به عنوان يک سبزي خوراکي به صورت خام يا پخته استفاده مي شود.
مارچوبه سرشار از اينولين، پورين، ويتامين C، بتاکاروتن، ويتامين E، روي، منيزيم، سلنيوم، آسپاراژين، آسپاراژيناز، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين، پانتوتنيک اسيد، پيريدوکسين، اسيدفوليک، کولين و . است.
مارچوبه 1
* خواص مارچوبه
خوردن مارچوبه اگرچه باعث ايجاد بو در ادرار ميشود اما زماني که وارد بدن گردد مزاياي زيادي براي آن خواهد داشت. اين گياه سبز حاوي ويتامينها و مواد معدني مختلفي همچون ويتامين A ، C ، E ، K و B6 و نيز فولات، آهن، مس ، کلسيم، پروتئين و فيبر است.
به خاطر وجود اين مواد، مارچوبه مزاياي زيادي براي سلامتي شما دارد که بايد آن را مصرف کنيد. شما ميتوانيد اين گياه را به صورت گريل، پخته شده و آب پز در کنار غذاهاي ديگر مصرف کنيد.
خوردن مارچوبه ديد چشم را تقويت مي کند.
ضعف مثانه را برطرف مي کند.
تب بُر است.
مارچوبه به دليل ويتامين هاي مفيدي که دارد براي تقويت حافظه نيز سودمند است.
مارچوبه داراي اثرات ضد ويروسي بوده و از اين گياه در سرما خوردگي ميتوان استفاده کرد.
اثر ضد باکتريايي و بنابراين در عفونتهاي سينوسها، و عفونتهاي ادراري و عفونتهاي ن ميتواند از اين گياه دارويي استفاده نمود.
ضد پيري (بعلت کمک به ترميم هسته هاي آسيب ديده سلولي از راديکالهاي آزاد که عامل اصلي پيري هستند).
ضد سرطان (به اين علت که علت بروز سرطان در واقع جهشهاي ژني در DNA مؤثر است و اين عمل را از طريق ويتامين B9 يا فولات انجام ميدهد).
مقوي سيستم ايمني بدن.
مسکن.
مارچوبه 2
* کاهش وزن با مارچوبه
اين گياه نه تنها چربي و کالري اندکي دارد (يک پيمانه از آن تنها 32 کالري دارد) بلکه حاوي فيبرهاي محلول و نامحلول زيادي است و همين امر آن را به يک ماده عالي براي کاهش وزن تبديل کرده است.
از آنجايي که بدن فيبر را آهستهتر از ساير مواد هضم ميکند، زماني که مواد حاوي فيبر مصرف ميکنيد حس سيري بيشتري خواهيد داشت و خيلي دير گرسنه ميشويد.
فيبر به شما کمک ميکند حس سيري داشته باشيد و همين امر براي کاهش وزن بسيار مفيد است. همچنين فيبر موجود در مارچوبه براي يبوست نيز عالي است و باعث پايين آوردن کلسترول خون ميشود.
* حال خوب روحي با مارچوبه
اين گياه سرشار از فولات است. فولات يک ويتامين B است که ميتواند حال روحي شما را بهبود ببخشد. محققان ارتباطي بين سطح پايين فولات و افرادي که از افسردگي رنج ميبرند پيدا کرده اند. مارچوبه حاوي سطح بالايي از تريپتوفان (يک آمينو اسيد) است که ميتواند حس و حال افراد را بهتر کند.
* عوارض مارچوبه
مارچوبه فوايد بسياري دارد، اما چند عارضه جانبي هم دارد که در اين بخش به آنها اشاره کردهايم:
توليد گاز در بدن: مارچوبه حاوي نوعي کربوهيدرات به نام پرالترين است. بدن براي هضم اين قند پيچيده، بايد عمل تخمير انجام دهد. طي فرآيند تجزيه کربوهيدرات، گاز بهشکل نفخ، توليد ميشود.
بارداري و توليد شير: اين گياه با تغيير تعادل هورموني، بهطور سنتي، براي پيشگيري از بارداري استفاده شده است. البته اين گياه هنگام بارداري و توليد شير، مشکلي براي ن باردار ايجاد نميکند. اما بدون توصيه پزشک نبايد از آن استفاده کرد.
واکنشهاي حساسيتي: مارچوبه ميتواند در افرادي که نسبت به پياز، تره فرنگي و ديگر گياهان خانواده سوسن حساس هستند، موجب واکنشهاي حساسيتي شود.
سنگ کليه: مارچوبه حاوي پورين است. پورين پس از تجزيه به اسيد اوره تبديل ميشود و اگر مقدار زيادي پورين در بدن وجود داشته باشد، اسيد اوره زيادي در بدن انباشته ميشود. اين موضوع براي افرادي که به سنگ کليه يا نقرس مبتلا هستند، اصلا خوب نيست. اين افراد بايد از خوراکيهاي حاوي پورين فراوان مانند مارچوبه دوري کنند.
مارچوبه 4
* چگونه در غذا از مارچوبه استفاده کنيم؟
مارچوبه را بهراحتي ميتوان وارد رژيم غذايي کرد. آن را ميتوان بخارپز، آبپز، گريل و سرخ کرد و در کره تفت داد. مارچوبه در خوراکيهاي مختلفي مانند سالادها، املت و پاستاها استفاده ميشود و طعم لذيذي به آنها ميدهد. هنگام خريد مارچوبه دقت کنيد که ساقههايش سفت و محکم باشند.
* قيمت مارچوبه
مارچوبه يک نوع سبزي گرانقيمت است که در کشورهاي اروپايي در شب عيد پاک همانند سبزيپلو و ماهي ايراني در شب عيد، پرطرفدار است.
اين گياه در بازار به قيمت کيلويي 120 هزار تومان به فروش ميرسد که نسبت به ديگر گياهان همخانواده خود رقم بسيار بالايي دارد.
درباره این سایت